Norsk app underlättar introduktionen av vårdpersonal

Den norska appen Skillaid är framtagen för att underlätta introduktionen av vikarierande vårdpersonal, exempelvis nya vårdbiträden och undersköterskor. Idag lanseras Skillaid i Sverige och den ska i sommar testas av Strömsunds kommun.

– Nu kan vi säkerställa att alla får samma information i den grundläggande introduktionen. Idag kan det skilja sig lite åt beroende på vem som sköter introduktionen och beroende på vilket område man ska jobba inom, säger Ewa Asplund, distriktschef äldreomsorg syd, Strömsunds kommun

Ragunda kommun, Åre kommun och Östersunds kommun kommer också börja använda appen i höst.

– Tillsammans med Dynamisk helse kan vi erbjuda vikarierande vårdpersonal en enkel och smidig introduktion som de har tillgänglig dygnet runt via sin mobil, säger Marie Norlén, projektledare för Vältel.

När man laddar ner appen är den tom på innehåll och sedan fyller chefen på med rätt information utifrån vad individen eller arbetslaget behöver. De olika introduktionskapitlen är korta och pedagogiska för att det ska vara enkelt att ta till sig och man kan närsomhelst gå tillbaka och läsa informationen igen via sin mobil.

– Det är precis den här typen av välfärdsteknologiska lösningar som Vältel jobbar för att få in vården, säger Marie Norlén, projektledare för Vältel.

Appen har tagits fram av det norska företaget Dynamisk helse och den används av ett antal kommuner i Norge. Dynamisk helse har nu tillsammans med Strömsunds kommun översatt och uppdaterat utbildningarna i appen så att de ska fungera för den svenska marknaden.

– När jag som 18-åring fick mitt första jobb inom äldrevården fick jag en fyra timmars introduktion på förmiddagen och efter lunch fick jag ansvaret för att ta hand om personerna på äldreboendet. Det var en skrämmande upplevelse och jag kände mig otillräcklig. Den upplevelsen har funnits med mig och varit drivkraften till att jag utvecklat denna lösning, säger Ann-Kristin Johansen, VD, Dynamisk helse.

Text & Foto: Anton Säwström

0 av 1 gillar detta

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN

REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN